© 2013
ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
 

O Λεονάρντο ντα Βίντσι ήταν μία από τις μεγαλύτερες ιδιοφυΐες που ο κόσμος γνώρισε ποτέ. Ως «άνθρωπος της Αναγέννησης», ασχολήθηκε με διαφορετικούς τομείς όπως η τέχνη, η επιστήμη, η μηχανική και η μουσική. Οι μύθοι που συνοδεύουν την ιδιοφυΐα του, σίγουρα προκαλούν το ενδιαφέρον όλων μας αν αναλογιστούμε πως ήταν ο άνθρωπος που άφησε παρακαταθήκη στην ανθρωπότητα ένα πολύτιμο θησαυρό επαναστατικών ιδεών και εφευρέσεων, μερικές από τις οποίες εξακολουθούμε να χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή! Περισσότερα από 500 χρόνια μετά το θάνατό του, η ευστροφία του εξακολουθεί να αποδεικνύει ότι ήταν ένας άνθρωπος μπροστά από την εποχή του.

Εξερευνήστε τη ζωή και το έργο του στη διαδραστική έκθεση «Λεονάρντο ντα Βίντσι: Ο άνθρωπος - Ο καλλιτέχνης - Η ιδιοφυΐα» που υποδέχεται ο «Ελληνικός Κόσμος» στα μέσα Οκτωβρίου. Κατάλληλη για όλες τις ηλικίες, η έκθεση είναι ένα απτό και εύκολα κατανοητό ταξίδι στην ποικιλομορφία των ιδεών με την οποία ασχολήθηκε ένα από τα μεγαλύτερα μυαλά που ο κόσμος γνώρισε ποτέ.

Στην έκθεση θα ανακαλύψετε περισσότερα από 40 τρισδιάστατα διαδραστικά μοντέλα εφευρέσεων που αποτελούν τα πρώτα δείγματα αυτοκινήτου, ποδηλάτου, ελικοπτέρου και άλλων πολλών. Φτιαγμένα σε κλίμακα, έχουν δημιουργηθεί από οικογένεια τεχνιτών της Ιταλίας που ασχολούνται με τις προδιαγραφές του ντα Βίντσι εδώ και δύο αιώνες. Η δεξιοτεχνία των δημιουργών και η ομορφιά των υλικών -ξύλο, μέταλλο, ύφασμα και σχοινιά- που χρησιμοποιούνται, αντιπροσωπεύονται ακριβώς όπως ήταν τον 15ο αιώνα.

Επίσης θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε 23 ψηφιακά αντίγραφα των παγκοσμίου φήμης ζωγραφικών έργων του μεγάλου δημιουργού, ανάμεσά στα οποία η «Μόνα Λίζα», «ο Μυστικός δείπνος» και «Η κυρία με την Ερμίνα». Κάθε έργο συνοδεύεται από τη δική του ιστορία σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο δημιουργήθηκε, την πιθανή προέλευσή του και τις στάσεις στην παγκόσμια περιοδεία του κατά τη διάρκεια των τελευταίων 550 χρόνων. Τα έργα παρουσιάζονται με χρονολογική σειρά, έτσι ώστε ο επισκέπτης να διακρίνει πιο καθαρά την εξέλιξη στο ύφος του καλλιτέχνη με την πάροδο του χρόνου.

Η έκθεση συμπληρώνεται από σημαντικό και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό που συνδιαλέγεται απόλυτα με τα μοντέλα, προσφέροντας απαντήσεις και λύσεις στα ερωτηματικά και τις απορίες που αναγκαστικά γεννιούνται στο θεατή μπροστά στο μεγαλείο της ιδιοφυΐας του ντα Βίντσι. Μεταξύ άλλων, φιλοξενούνται βίντεο από τη ζωή του, καθώς και ένας οπτικοακουστικός οδηγός με πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις του!