© 2013
ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
 

Η νέα έκθεση που ξεκινάει στον «Ελληνικό Κόσμο» στα μέσα Οκτωβρίου παρουσιάζει πτυχές της ευρωπαϊκής κληρονομιάς του ποιμενικού βίου, από τη μυθολογία, τους συμβολισμούς, μέχρι και την σύγχρονη αρχιτεκτονική.

Μέσα από έργα τέχνης, φωτογραφικό, οπτικοακουστικό υλικό και αρχιτεκτονικές κατα- σκευές, οι επισκέπτες ανακαλύπτουν τη χρήση των υλικών, τη λειτουργία των χώρων και την ένταξη στο τοπίο των παραδοσιακών ποιμενικών κτισμάτων, την ανακύκλωση των νέων υλικών σε σύγχρονες κατασκευές, αλλά και την εφευρετικότητα των βοσκών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ποιμενικής αρχιτεκτονικής αναδεικνύονται μέσα από την παράδοση των Σαρακατσάνων και άλλων νομαδικών φυλών από τις χώρες της Ευρώπης.

Σε ξεχωριστή ενότητα της έκθεσης, εκτίθενται έργα τέχνης, τα οποία εμπνεύστηκαν από τον πολιτισμό της ποιμενικής ζωής εικαστικοί από την Ελλάδα και την Ευρώπη. Άντλησαν την έμπνευσή τους από τους συμβολισμούς του προβάτου, όπως αυτό παρουσιάζεται στη μυθολογία και τη λατρευτική παράδοση.

Επιπλέον, με τη χρήση QR codes, κρυμμένα μηνύματα, γρίφοι που ψάχνουν να βρουν τη λύση τους και άλλες πολλές εκπλήξεις περιμένουν να ανακαλυφθούν από τους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες της έκθεσης και να αλληλεπιδράσουν μαζί τους μέσα από ένα διαδραστικό παιχνίδι ειδικά σχεδιασμένο για να παίζεται με τη χρήση «έξυπνου» κινητού τηλεφώνου (smartphone).

Η έκθεση αποτελεί μια από τις 7 θεματικές εκθέσεις που διοργανώνονται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου CAΝEPAL - “Culture and Nature: The European Heritage of Sheep Farming and Pastoral Life” (www.canepal.eu) και συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Πολιτισμός» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.