© 2012
ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
 

Μία από τις πιο μαγικές στιγμές του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών έλαβε χώρα σε έναν πρωτότυπο «υδροβιότοπο». Η παράσταση «Insenso» του Δημήτρη Δημητριάδη -βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Λουκίνο Βισκόντι- σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού, διαδραματιζόταν κατά ένα μέρος στον πίσω χώρο «Ελληνικού Κόσμου». Εκεί, η ομορφιά του τοπίου, το σούρουπο, οι γλάροι, το πιάνο πάνω στο λόφο και οι 21 ερμηνεύτριες διάσπαρτες ανάμεσα στα ξερά κίτρινα χόρτα, απέδωσαν με τον πιο αντιπροσωπευτικό τρόπο την ατμόσφαιρα του έργου χαρίζοντας μοναδικές στιγμές συγκίνησης στους θεατές.

Τη Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012 το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού συμμετείχε στην προπαρασκευαστική συνάντηση των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Κίνας στο Ζάππειο Μέγαρο, στο πλαίσιο της Ελληνοκινεζικής προσέγγισης και φιλίας. Σκοπός της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή απόψεων και η συμβολή στην προετοιμασία του φόρουμ με θέμα «Πολιτιστικοί διάλογοι μεταξύ των λαών της Κίνας και της Ελλάδας» που σχεδιάζεται για το 2013, υπό την εποπτεία -μεταξύ άλλων- των φορέων «Beijing NGO Association for International Exchanges» και «Greece Horizon and Action Association». Συμμετείχαν, μετά από σχετική πρόσκληση, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, αντιπρόσωποι οργανισμών και επαγγελματίες του πολιτισμού, του τουρισμού, της οικονομίας και της ναυτιλίας.

Συγκεκριμένα, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΙΜΕ κ. Δημήτρης Εφραίμογλου μίλησε για το έργο του Ιδρύματος όσον αφορά την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας στην ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού: συστήματα Εικονικής Πραγματικότητας, πολυμεσικές εκθέσεις και δικτυακός κόμβος που περιέχει την ελληνική ιστορία από τα Προϊστορικά χρόνια έως τις μέρες μας. Αναφέρθηκε επίσης στη σχέση των δύο λαών, κάνοντας λόγο για τις εντυπωσιακές ομοιότητες που τους ενώνουν, καθώς και στις διεθνείς συνεργασίες στον πολιτιστικό τομέα.

Στη συνέχεια οι δύο αντιπροσωπείες επισκέφθηκαν τον «Ελληνικό Κόσμο», όπου παρακολούθησαν τη νέα παραγωγή Εικονικής Πραγματικότητας στη «Θόλο» «Ταξίδι στην αρχαία Πριήνη», τη «Διαδραστική περιήγηση στην αρχαία Ολυμπία» στην «Κιβωτό» και την έκθεση «Υπάρχει σε όλα λύση; Ταξίδι στον Κόσμο των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών».