© 2012
ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
 

Στην αναπαράσταση αυτή μπορούμε να εμβυθιστούμε στον ψηφιακό χώρο μαζί με τον Τίμαρχο, ο οποίος έρχεται στο Μαντείο για να πάρει ένα χρησμό για τα ερωτήματα που τον απασχολούν, και να ζήσουμε μαζί του τη διαδικασία της προετοιμασίας και της εμπειρίας του μέσα στο «άντρο» του Τροφωνίου.

Ο τίτλος του έργου προέρχεται από ένα -χαμένο σήμερα- βιβλίο του Δικαιάρχου, μαθητή του Αριστοτέλη. Ο κεντρικός χαρακτήρας, ο Τίμαρχος, είναι ένα πρόσωπο που αναφέρεται στο βιβλίο του Πλουτάρχου «Περί του Σωκράτους δαιμονίου». Ο Πλούταρχος μας λέει ότι καταγόταν, όπως και ο ίδιος, από τη Χαιρώνεια και ήταν συνομίληκος και φίλος του Λαμπροκλή, του γιου του Σωκράτη. Μας λέει ακόμη ότι ο Τίμαρχος κατήλθε στο Μαντείο για να πληροφορηθεί για το «διαμόνιο» του Σωκράτους και μας περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια το τι είδε και άκουσε εκεί. Τα χρώματα, τους ήχους, τις φωνές.

Όμως, ο Πλούταρχος δε μας λέει τίποτα για την προετοιμασία που όφειλε να κάνει ο χρηστηριαζόμενος πριν του επιτραπεί να κατέβει στο «άντρο» του Τροφωνίου. Όλα αυτά, τα «νομιζόμενα», όπως τα αποκαλούσαν, μας τα περιγράφει λεπτομερέστατα ο Παυσανίας, ο διάσημος περιηγητής της Αρχαιότητας. Μας περιγράφει τις θυσίες που ήταν υποχρεωμένος να κάνει, τον εξαγνισμό, τα ενδύματα που έπρεπε να φορέσει και άλλες σημαντικές λεπτομέρειες για το άλσος του Τροφωνίου και τη λειτουργία του Μαντείου.

Ο Πλούταρχος και ο Παυσανίας ήταν οι κύριες πηγές που μας έδωσαν τις απαραίτητες πληροφορίες για τη δημιυργία της εικονικής αναπαράστασης. με τη σύγχρονη τεχνολογία δώσαμε στις πληροφορίες αυτές χώρο, εικόνα και ήχο, για να δημιουργήσουμε μια σύγχρονη αφήγηση, η οποία δεν περιορίζει τη φαντασία του θεατή και τη δυνατότητα να σχηματίσει τη δική του ερμηνεία. Και, όπως πιστεύουμε, θα του εξάψει το ενδιαφέρον για να μάθει περισσότερα για το Μαντείο, ανατρέχοντας ο ίδιος στις πηγές.