© 2011
ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
 

Το «click... στην ΙΣΤΟΡΙΑ» είναι ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΙΜΕ, που πραγματοποιείται με τη συνεργασία και την υποστήριξη της Vodafone και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε πιλοτικά πέρσι σε έξι δημόσια γυμνάσια όλης της Ελλάδας (Δράμα, Θήβα, Αγιά Λάρισας, Χίο, Νέα Ιωνία και Ναύπλιο) και μέχρι το τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς αναμένεται να έχουν προστεθεί δώδεκα επιπλέον. Σκοπός του είναι η ανάδειξη της τοπικής ιστορίας μέσα από τη ματιά των μαθητών και αξιοποιώντας τις απεριόριστες δυνατότητες της κινητής επικοινωνίας στη σύγχρονη εκπαίδευση. Βασικό εργαλείο του προγράμματος είναι το κινητό τηλέφωνο, ένα από τα πιο προσιτά στους νέους σύγχρονα μέσα επικοινωνίας και ενημέρωσης, το οποίο έχει τροποποιηθεί ειδικά για το πρόγραμμα.

Με τη χρήση φωτογραφικής μηχανής, βιντεοκάμερας και του συστήματος εγγραφής φωνής των κινητών συσκευών, οι μαθητές συγκεντρώνουν υλικό (φωτογραφίες, βίντεο και ηχογραφημένες συνεντεύξεις από την πόλη, το χωριό ή την περιοχή τους), τα οποία αποστέλλουν ηλεκτρονικά στην ειδικά σχεδιασμένη για το πρόγραμμα διαδικτυακή πλατφόρμα (http://local.e-history.gr/).

Με βάση το υλικό αυτό οι μαθητές συντάσσουν ομαδική εργασία, το θέμα της οποίας έχουν οι ίδιοι επιλέξει στην αρχή του προγράμματος. Η ολοκληρωμένη εργασία, αφού εγκριθεί από τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό, δημοσιοποιείται στο Διαδίκτυο και έτσι είναι διαθέσιμη τόσο στους γονείς όσο και στο κοινό.

Ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός, λαμβάνοντας υπόψη του τις εργασίες των παιδιών, συντάσσει τη δική του συνολική παρουσίαση του σχολείου, ενώ οι ερευνητές του ΙΜΕ εντάσσουν την τοπική στη γενική ιστορία, επιτρέποντας έτσι την καλύτερη κατανόηση των τοπικών φαινομένων.

Το πρόγραμμα συμβάλλει σημαντικά στην επαφή των έφηβων μαθητών με την ερευνητική διαδικασία της ιστορίας, με τους θεσμούς που διαχειρίζονται τα τεκμήρια του παρελθόντος και κυρίως με τη ζωντανή μνήμη και τον πολιτισμό της πόλης τους. Η δημιουργία ηλεκτρονικών παρουσιάσεων εξοικειώνει τους μαθητές με τις απεριόριστες δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας και τους βοηθάει στην απόκτηση δεξιοτήτων ως προς τη σύνθεση μιας εργασίας. Επιπλέον, εκπαιδεύει τα παιδιά στη συλλογική δουλειά, δεδομένου ότι οι μαθητές δημιουργούν ομάδες εργασίας, στο πλαίσιο των οποίων πρέπει να συνεργαστούν τόσο για την αξιοποίηση του κινητού όσο και για τη δημιουργία της εργασίας. Τέλος, το πρόγραμμα δίνει την ευκαιρία στη σχολική κοινότητα να αναλάβει ενεργό ρόλο στην τοπική κοινωνία και να προβάλει το έργο της σε συνεχή διάλογο με τις άλλες σχολικές κοινότητες.

Στον κόμβο http://local.e-history.gr/ μπορείτε να πλοηγηθείτε στις εργασίες των σχολείων της πρώτης φάσης του προγράμματος.