© 2008
ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
 

Ο «Ελληνικός Κόσμος», το Κέντρο Πολιτισμού του ΙΜΕ, είναι η μόνιμη εστία όπου το Ίδρυμα παρουσιάζει το έργο του. Όμως, τα τελευταία χρόνια, μέσα από διάφορες δράσεις, επιχειρεί να το κάνει γνωστό εντός και εκτός Ελλάδας, με στόχο η ελληνική περιφέρεια, ο Ελληνισμός της Διασποράς, αλλά και «οι της Ελληνικής Παιδείας μετέχοντες» να έρθουν σε επαφή με την ιστορία και τον πολιτισμό μας. Για το σκοπό αυτό έχουν οργανωθεί κινητές μονάδες παρουσίασης των διαδραστικών εκθέσεων και των προγραμμάτων Εικονικής Πραγματικότητας.

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΑ

Φέτος, το ΙΜΕ συμμετείχε στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Έτους της Ελλάδας στην Κίνα. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Πολιτισμού προσκάλεσε το ΙΜΕ να συμμετέχει στη διοργάνωση και επιδότησε τη δημιουργία, τη μεταφορά και τη λειτουργία μιας μονάδας «Εικονικού Κινηματογράφου» στο Πεκίνο. Στο Ελληνικό Σπίτι, που βρίσκεται στην κινεζική πρωτεύουσα, παρουσιάσαμε το πρόγραμμα «Περιήγηση στην Αρχαία Ολυμπία». Τις προβολές Εικονικής Πραγματικότητας, οι οποίες διήρκεσαν όλο τον Απρίλιο του 2008 με επιτυχία, εγκαινίασε ο Υπουργός Τουρισμού κ. 'Αρης Σπηλιωτόπουλος.

Στην ίδια έκθεση πήραν μέρος τεχνολογικοί και καλλιτεχνικοί οργανισμοί, πανεπιστήμια και ινστιτούτα έρευνας από την Κίνα, την Ελβετία, την Ιταλία, τη Σουηδία, τη Μαλαισία, τη Νέα Ζηλανδία και τις ΗΠΑ. Το ελληνικό περίπτερο επισκέφθηκαν 4.000 περίπου άτομα, κάθε ηλικίας και κοινωνικής και μορφωτικής βαθμίδας. Ο «Εικονικός Κινηματογράφος» αποτέλεσε πόλο έλξης πολλών επισκεπτών. Στη λήξη της έκθεσης το ΙΜΕ παρέλαβε βραβείο για τη συμμετοχή του στη διοργάνωση.
Στη Σανγκάη συνεργαστήκαμε επίσης με το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας και το Μουσείο Περιφερειακού Σχεδιασμού. Διερευνήσαμε ακόμη τις δυνατότητες ανταλλαγής διαδραστικών εκθέσεων και δημιουργίας παράλληλων εκδηλώσεων για την ανάδειξη του πολιτιστικού προσώπου των δύο χωρών.

Μία ακόμη δράση μας στη μακρινή Κίνα είναι η συμμετοχή μας στη 15η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου του Πεκίνου το Σεπτέμβριο του 2008. Η έκθεση αυτή ήταν ενταγμένη στο Πολιτιστικό Έτος της Ελλάδας στην Κίνα και οργανώθηκε από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ). Εκεί παρουσιάσαμε τις ιστορικές και εκπαιδευτικές μας εκδόσεις, ενώ για άλλη μία φορά προβάλαμε στον «Εικονικό Κινηματογράφο» τις παραγωγές μας, τις σχετικές με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

 

Ο «Εικονικός Κινηματογράφος» συγκέντρωνε μεγάλο αριθμό θεατών καθημερινά και δεχτήκαμε προτάσεις για τη μεταφορά του σε άλλες εκθέσεις βιβλίων και εφαρμογών σύγχρονης τεχνολογίας.
Το πρόγραμμα συνεργασίας με τους πολιτιστικούς και τεχνολογικούς φορείς της Κίνας υπόσχεται πολλές και ενδιαφέρουσες εφαρμογές στους τομείς της τεχνολογίας, της έρευνας, της εκπαίδευσης και της παραγωγής διαδραστικών προϊόντων πολιτισμού.

Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΙΜΕ

Το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας της Θεσσαλονίκης φιλοξένησε από τις 19 Σεπτεμβρίου έως τις 9 Νοεμβρίου 2008 την έκθεση του Ιδρύματος «Θέατρο, μια τέχνη τεχνών». Η έκθεση, που προσεγγίζει μία θεατρική παράσταση ως συνύπαρξη πολλών καλλιτεχνών πάνω στη σκηνή, έφερε σε επαφή το φιλότεχνο κοινό της συμπρωτεύουσας με μεγάλες σχολές του θεάτρου, σημαντικούς δραματουργούς, σπουδαία έργα και ρόλους. Η μεταφορά στη έκθεσης έγινε με αποκλειστική χορηγία της Eurobank EFG.

Επίσης, η ψηφιακή παραγωγή του ΙΜΕ «Η γη είναι το σπίτι μας», μια αφορμή για ευαισθητοποίηση πάνω στο μείζον θέμα του περιβάλλοντος και της προστασίας του, φιλοξενείται στον ίδιο χώρο μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου 2008.

Η διάδοση του έργου μας στην ελληνική περιφέρεια και το εξωτερικό και η γόνιμη ανταλλαγή απόψεων με αντίστοιχους φορείς που δραστηριοποιούνται σε θέματα πολιτιστικής διαχείρισης και τεχνολογίας αποτελούν κινητήριο δύναμη για τη συνέχιση και τον εμπλουτισμό των δραστηριοτήτων μας.