Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού παρουσίασε τη νέα του έκδοση με τίτλο «Πέρα από την Καταστροφή. Μικρασιάτες Πρόσφυγες στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου», η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, στο Πολιτιστικό του Κέντρο «Ελληνικός Κόσμος» την Τρίτη 14 Oκτωβρίου 2003. Στην εκδήλωση παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Απόστολος Χρ. Κακλαμάνης και ο Robert White, Aντιπρόσωπος της Ύπατης Aρμοστείας του OHE για τους Πρόσφυγες στην Eλλάδα. Την έκδοση παρουσίασαν η Λίλα Λεοντίδου, γεωγράφος-αρχιτέκτων, ο Νίκος Ανδριώτης, ιστορικός, και ο Γιώργος Τσιμουρής, κοινωνικός ανθρωπολόγος.

Το βιβλίο είναι ένα συλλογικό έργο ερευνητών του Ιδρύματος και παρουσιάζει τις πολλαπλές πτυχές της ζωής και δράσης των Mικρασιατών προσφύγων στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου. Συγκεκριμένα, εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, αφού κατέφυγαν στην εξουθενωμένη από τους πολέμους και πολιτικά διχασμένη Ελλάδα της δεκαετίας του 1920, αποτέλεσαν τον καταλύτη των κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων στα ταραγμένα αλλά δημιουργικά χρόνια που ακολούθησαν. Η εγκατάσταση και η αποκατάσταση των προσφύγων ήρθαν να αντισταθμίσουν τόσο την απώλεια των μικρασιατικών πατρίδων και περιουσιών, όσο και τη διάψευση των ονείρων του ελληνικού αλυτρωτισμού. Παράλληλα, η παρουσία τους προώθησε πιεστικά την αναζήτηση λύσης σε μια σειρά ζητημάτων, όπως αυτά της κοινωνικής υγιεινής και στέγασης, που άπτονταν στενά της ανάπτυξης του κοινωνικού κράτους. Σε αυτό το πλαίσιο βρήκαν πεδίο εφαρμογής νεωτερικές αντιλήψεις σχετικά με την κοινωνική ιατρική, τη μοντέρνα αρχιτεκτονική και την πολεοδομία. Η δημόσια παρουσία και η συλλογική δράση των προσφύγων εκφράστηκαν είτε μέσω του Τύπου είτε μέσω της ίδρυσης προσφυγικών οργανώσεων, πολιτιστικών συλλόγων και επιστημονικών οργανισμών.

Η έκδοση, την οποία επιμελήθηκε επιστημονικά ο ιστορικός του ΙΜΕ Γιώργος Τζεδόπουλος, αποτελείται από άρθρα που συνέγραψαν οι: Kώστας Kατσάπης, ιστορικός, Φωτεινή Γεωργακοπούλου, αρχιτέκτονας, Mιχάλης Bαρλάς, ιστορικός, και Iωάννα Λαλιώτου, ιστορικός. Οι συγγραφείς χρησιμοποιούν αναλυτική, αλλά παράλληλα απλή και κατανοητή γλώσσα, που απευθύνεται τόσο στον ειδικό μελετητή, όσο και στο ευρύτερο αναγνωστικό κοινό. Αδιάψευστο τεκμήριο της σημασίας και της αξιοπιστίας του έργου αποτελεί η ευγενική χειρονομία του ανώτατου πολιτειακού οργάνου της χώρας μας, της Βουλής των Ελλήνων, η οποία έθεσε την έκδοση υπό την αιγίδα της.