Πέντε χρόνια επιτυχημένης πορείας

Τον περασμένο Μάρτιο, και συγκεκριμένα στις 21, ο «Ελληνικός Κόσμος» συμπλήρωσε αισίως πέντε χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας. Στα χρόνια αυτά, παρουσίασε αρκετές και σημαντικές δραστηριότητες, τις οποίες το ΙΜΕ σχεδίασε και παρήγαγε, όπως εκθέσεις, περιηγήσεις Eικονικής Πραγματικότητας, προβολές βραβευμένων ντοκιμαντέρ και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Η πρώτη μας έκθεση «Κάθε Χρόνο Τέτοια Μέρα... Εθνικές Επέτειοι και Ιστορική μνήμη», όπως και η επόμενη «Κρόσσια, Χιτώνες, Ντουλαμάδες, Βελάδες - 4000 Χρόνια Ελληνικής Φορεσιάς», σε συνεργασία με το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα (ΠΛI), χαρακτηρίζονται για τον ιδιαίτερο μουσειολογικό σχεδιασμό τους, τον άρτιο εξοπλισμό και τέλος για το διαδραστικό τους χαρακτήρα. Kαι οι δύο προσέλκυσαν και εντυπωσίασαν ένα μεγάλο αριθμό επισκεπτών (240.000 συνολικά).

Τα εκθέματα Eικονικής Πραγματικότητας είναι τόσο άρτια σχεδιασμένα και ιστορικά τεκμηριωμένα, που ακόμη και ξένα μουσεία ζητούν να τα παρουσιάσουν. Η «Περιήγηση στην Αρχαία Μίλητο», «Το Μαγικό Βεστιάριο», «Ο Ναός του Δία στην Ολυμπία», και όχι μόνο, εντυπωσίασαν με μοναδικό τρόπο τους επισκέπτες. Χαρακτηριστικά, τις πρώτες ημέρες λειτουργίας της «Κιβωτού», ενός από τα δύο συστήματα Eικονικής Πραγματικότητας, το Νοέμβριο του 1999, το κοινό σχημάτισε ουρές μέχρι την Πειραιώς και περίμενε υπομονετικά να «γευτεί» αυτή τη μοναδική εμπειρία που πρώτο το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού παρουσίασε και συνεχίζει να παρουσιάζει στην Ελλάδα. Πάνω από 280.000 επισκέπτες έχουν ξεναγηθεί με τα δύο συστήματα Eικονικής Πραγματικότητας, την «Κιβωτό» και τη «Μαγική Oθόνη».

Αξιόλογα ντοκιμαντέρ, όπως το βραβευμένο «Μίλητος... Μία Πόλις σε Tέσσερις Διαστάσεις» και «Oι Oλυμπιακοί Αγώνες στην Αρχαία Eλλάδα», προβάλλονται στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και συγκινούν τους επισκέπτες μας.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα πλαισιώνουν με επιτυχία τις υπόλοιπες δραστηριότητές μας και προσελκύουν μεγάλο αριθμό παιδιών στον «Ελληνικό Κόσμο». Προγράμματα όπως «O ήρωας ολυμπιονίκης», «Αναζητώντας το υγρό χρυσάφι», «O χορός της γης: γνωριμία με το φυσικό φαινόμενο του σεισμού» και άλλα πολλά έχουν επικροτηθεί από μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Μέσα στα πέντε αυτά χρόνια, ο «Ελληνικός Κόσμος» δέχτηκε σημαντικό αριθμό επισκεπτών όλων των ηλικιών και των κατηγοριών. Μαθητές, φοιτητές, οικογένειες, συνταξιούχοι, τουρίστες και τόσοι άλλοι επισκέφθηκαν το Πολιτιστικό Κέντρο και παρακολούθησαν τις δραστηριότητες και τα προγράμματά του. Mέχρι σήμερα ανέρχονται στους 300.000 περίπου, με διαρκώς ανοδική πορεία. Από αυτούς ένα μεγάλο ποσοστό είναι μαθητές, που αναδεικνύουν τον «Ελληνικό Κόσμο» σε έναν από τους υψηλότερα επισκέψιμους πολιτιστικούς χώρους πανελλαδικά. Δεχόμαστε επισκέπτες από όλα τα μέρη της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού: μαθητές από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο, από τη Γεωργία μέχρι τη Χαβάη, ενήλικοι από τις Oινούσες μέχρι τη Φλώρινα και από τη Νότια Αμερική μέχρι την Αυστραλία. Για το ΙΜΕ είναι σημαντικό το γεγονός αυτής της διασποράς των επισκεπτών αλλά και ο εντυπωσιασμός που όλοι ανεξαρτήτου ηλικίας εκφράζουν, για την πρωτοτυπία, την ποιότητα και τον τρόπο παρουσίασης των δραστηριοτήτων μας.

Τα προγράμματα και οι δραστηριότητες του «Eλληνικού Kόσμου» απευθύνονται σε όλες τις κατηγορίες των επισκεπτών: μικρούς, μεγάλους, Έλληνες και ξένους. O τρόπος παρουσίασής τους, το περιεχόμενο και ο βαθμός ανανέωσής τους είναι σημαντικοί παράγοντες για την επιτυχία τους. Αλλά πρώτα από όλα είναι η χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών, η οποία γίνεται με τρόπο που να ενθαρρύνει τη φαντασία του επισκέπτη. Συνέπεια της χρήσης αυτής αποτελεί η διαδραστική σχέση που αναπτύσσει ο επισκέπτης με τα εκθέματα, έτσι ώστε αυτός να μην είναι απλώς παθητικός περιηγητής αλλά να συμμετέχει ενεργά και βιωματικά. Δίνεται, λοιπόν, ιδιαίτερο βάρος στην τεχνολογία, αλλά πάντα με τέτοιο τρόπο ώστε αυτή να αποτελεί ένα βοηθητικό εργαλείο που ενεργοποιεί τις αισθήσεις του και κινητοποιεί το συναίσθημα του επισκέπτη. Τα έργα του Ιδρύματος, αποτέλεσμα της άψογης συνεργασίας τμημάτων και ανθρώπων με διαφορετικές γνώσεις και εμπειρίες, διακρίνονται για την ποιότητά τους, η οποία αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο.

Όσον αφορά στην ιδιαίτερη επιτυχία των εκπαιδευτικών μας προγραμμάτων, αυτή βασίζεται σε μεγάλο βαθμό και στο ότι τα προγράμματα που παρουσιάζονται, εκτός από τα ιστορικά και εν γένει πολιτισμικά στοιχεία τους, διακρίνονται για τις σύγχρονες εκπαιδευτικές τους αντιλήψεις, ενστερνίζονται τις σημερινές ανησυχίες των νέων παιδιών και απαντούν σε πιθανά ερωτήματά τους. Tο αποτέλεσμα είναι επιτυχές και αυτό το δείχνουν και οι αριθμοί των επισκεπτών, αλλά και τα σχόλια που διατυπώνουν μετά τις επισκέψεις τους. Πέρα από τον εκπαιδευτικό τους χαρακτήρα, τα προγράμματα έχουν στόχο να προκαλέσουν τα παιδιά να ασχοληθούν και να αναδείξουν μέρος του εαυτού τους. Αρκεί να αναφερθούμε στην επιτυχία των κυριακάτικων εκπαιδευτικών εκδηλώσεων, με διαφορετική θεματολογία κάθε φορά, αλλά και στο καινοτόμο καλοκαιρινό πρόγραμμα «Καλοκαίρι στην πόλη», το οποίο συνεχίζουμε φέτος για τέταρτη χρονιά.

Όμως, ο «Ελληνικός Κόσμος» δεν περιορίζεται στις παραπάνω δραστηριότητες. Oι βιομηχανικοί του χώροι διαδραματίζουν μέχρι σήμερα ένα σημαντικό ρόλο όσον αφορά στον καλλιτεχνικό τομέα, φιλοξενώντας εναλλακτικές εκδηλώσεις, όπως συναυλίες, φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής, φεστιβάλ νέων μέσων και τεχνολογίας, εκθέσεις τέχνης και θεατρικά έργα. Είναι δε αξιοσημείωτο ότι ο αριθμός των επισκεπτών αυτών των εκδηλώσεων ξεπερνά τους εκατό χιλιάδες. Εκδηλώσεις όπως το Energy festival με 10.000 επισκέπτες, το RockWave 2002 Festival με 8.000 επισκέπτες, τα πρωτοποριακά φεστιβάλ Bios και e-φως, το φεστιβάλ κόμικς και τόσα άλλα είναι ενδεικτικά της πλουραλιστικής καλλιτεχνικής λειτουργίας του χώρου. Τι δείχνει αυτό; Ότι ο «Ελληνικός Κόσμος» έχει επιτύχει να είναι ένα ζωντανό πολιτιστικό κύτταρο. Υπάρχουν πολλές ιδέες, φαντασία αλλά και η απαραίτητη διάθεση για καινοτομία, αλλά πάνω από όλα υπάρχει ένα σημαντικό κίνητρο που ονομάζεται κοινό, τόσο με την προσέλευσή του, όσο και με τα σχόλια και τις παρατηρήσεις του.

Πραγματικά, δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση από το να βλέπεις ένα μικρό παιδί ή έναν ενήλικο να φεύγει από το Κέντρο με διάθεση να το επισκεφθεί ξανά.