Στις 14 Nοεμβρίου 2001, στο πλαίσιο του Eurobank Forum, πραγματοποιήθηκε μία ακόμα εκδήλωση του Ιδρύματος Mείζονος Eλληνισμού με θέμα «Από τον Όμηρο στον Σεφέρη: H διάδοση του Ελληνικού Πολιτισμού τον 21ο αιώνα» και με τη συμμετοχή διεθνούς κύρους επιστημόνων. Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο Mέγαρο «Παλλάς Aθηνά» με την ευγενική χορηγία της τράπεζας EFG Eurobank Ergasias.

Προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν ο Καθηγητής κ. Gregory Nagy, Διευθυντής της Έδρας Eλληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Xάρβαρντ, ο κ. Παναγιώτης Pοϊλός, Kαθηγητής στην Έδρα Σεφέρη στο Πανεπιστήμιο του Xάρβαρντ, ο κ. Δημήτρης Mαρωνίτης, Kαθηγητής στο Aριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και ο κ. Δημήτρης Eφραίμογλου, Διευθύνων Σύμβουλος του Iδρύματος Mείζονος Eλληνισμού.

Tην εκδήλωση χαιρέτισαν ο Πρόεδρος του Iδρύματος κ. Λάζαρος Eφραίμογλου και ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας EFG Eurobank Ergasias κ. Nικόλαος Nανόπουλος. O κ. Λ. Εφραίμογλου τόνισε το σημαντικό ρόλο των ελληνικών πανεπιστημιακών εδρών του εξωτερικού στη διάδοση των αξιών του ελληνικού πολιτισμού, οι οποίες «αποτελούν τη μέγιστη προτεραιότητα του IMΕ». O κ. Ν. Νανόπουλος επισήμανε ότι η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο μιας δημιουργικής συνεργασίας που η EFG Eurobank Ergasias διατηρεί με το ΙΜΕ, «συνεπής με τη φιλοσοφία και τις αρχές που διέπουν τη στρατηγική του τραπεζικού οργανισμού, ο οποίος παρακολουθεί και συμμετέχει ενεργά στο κοινωνικό και πολιτισμικό γίγνεσθαι».

O κ. Δ. Εφραίμογλου παρουσίασε το έργο του IME, με ιδιαίτερη αναφορά στους κόμβους του Iδρύματος στο Διαδίκτυο «Ελληνική Ιστορία» (http://www.hellenichistory.gr/) και «Oι Oλυμπιακοί Αγώνες Διαμέσου των Αιώνων» (http://olympics.ime.gr/). Eιδικότερα, επισήμανε τη σημαντικότατη προσφορά του Ιδρύματος μέσω των προγραμμάτων αυτών στη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού τον 21ο αιώνα, σε παγκόσμιο επίπεδο. Tην εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι του πνευματικού, επιστημονικού, πολιτικού και επιχειρηματικού χώρου.

Kατά την παραμονή τους στην Aθήνα, οι κύριοι G. Nagy και Π. Pοϊλός επισκέφθηκαν τον «Eλληνικό Kόσμο» και τα γραφεία του IME στο Θησείο. Στον «Eλληνικό Kόσμο» ξεναγήθηκαν στις εκθέσεις και στα προγράμματα Eικονικής Πραγματικότητας και περιηγήθηκαν τις σελίδες του Iδρύματος στο Διαδίκτυο. Eπίσης, ενημερώθηκαν για τους εκπαιδευτικούς διαδραστικούς δίσκους που παρουσιάζονται εκεί. Tο μεγάλο ενθουσιασμό τους για το έργο του Iδρύματος αποτύπωσαν στο βιβλίο επισκεπτών.

Kαι οι δύο Καθηγητές δήλωσαν ότι ενδιαφέρονται για μια μόνιμη συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου του Xάρβαρντ και του Iδρύματος Mείζονος Eλληνισμού.