Η παρουσία του ελληνικού πολιτισμού από τα παράλια της Ιωνίας μέχρι τον Καύκασο και από τον Εύξεινο Πόντο μέχρι τη Συρία, η ζωή και η δράση του μικρασιατικού Ελληνισμού, η ιστορική του πορεία, οι ιδιοτυπίες, η επαφή και οισχέσεις του με άλλους λαούς και πολιτισμούς είναι το αντικείμενο της διαδραστικής εγκυκλοπαίδειας πολυμέσων του ΙΜΕ, της Ελληνικής Μικρασιατικής Εγκυκλοπαίδειας.

Πρόκειται για μία έκδοση με περισσότερες από 100.000 ηλεκτρονικές σελίδες, οι οποίες αναφέρονται σε τοπωνύμια, πρόσωπα, γεγονότα, αρχιτεκτονικά έργα και ζητήματα γενικής ιστορίας. Το τεράστιο αυτό «ηλεκτρονικό βιβλίο» δημιουργείται με σκοπό όχι μόνο να χρησιμέψει στον αναγνώστη ως εγκυκλοπαιδικό βοήθημα αλλά και να τον κερδίσει με τα πάμπολλα ερεθίσματα που του προσφέρει, ώστε να γνωρίσει τη μακρόχρονη και πολύπλοκη ιστορική παρουσία του Ελληνισμού στη Μικρά Ασία. H Eγκυκλοπαίδεια εκτείνεται χρονικά από την εποχή που οι πρώτοι Μυκηναίοι έφτασαν στο μικρασιατικό χώρο μέχρι και την ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Iδιαίτερη σημασία δίνεται στο να μπορεί ο αναγνώστης να πλοηγηθεί ελεύθερα στις σελίδες του έργου, να εμβαθύνει σε θέματα κοινωνίας, οικονομίας, θρησκείας, πολιτικής, τέχνης και λαογραφίας, να ανατρέξει σε αλφαβητικά και θεματικά ευρετήρια, να αναζητήσει πληροφορίες μέσα από κάρτες αναζήτησης και γενικά να χρησιμοποιήσει όλες τις δυνατότητες του ηλεκτρονικού μέσου για να «δημιουργήσει» τις δικές του σελίδες, επιλέγοντας όχι μόνο το θέμα που τον ενδιαφέρει αλλά και το είδος της πληροφορίας που επιθυμεί, όπως κείμενα, στατιστικές, εικόνες ή βίντεο.

Στην Εγκυκλοπαίδεια αξιοποιούνται τα αρχιτεκτονικά σχέδια της Σχεδιοθήκης Δομικών Έργων του ΙΜΕ, οι διαδραστικοί τρισδιάστατοι χάρτες και οι ψηφιακές μακέτες πόλεων του Εργαστηρίου Χαρτογραφίας, αναπαραστάσεις πολεμικών γεγονότων, με κινούμενη εικόνα, ηχητικές μαρτυρίες. Η ιστορική πληροφορία που περιλαμβάνεται στα κείμενα, αλλά και στα οπτικά ή ηχητικά αποσπάσματα, είναι αυστηρά και λεπτομερειακά τεκμηριωμένη, με αναφορά σε ιστορικές πηγές και βιβλιογραφία. Σε θέματα όπου υπάρχουν περισσότερες απόψεις, αυτές παρουσιάζονται σε ειδικό «παράθυρο», με την αντίστοιχη βιβλιογραφική παραπομπή.

          
Ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης του 7ου αι. π.Χ.
Εργαστήριο Χαρτογραφίας του ΙΜΕ
          
Θέατρο της Εφέσου, Ρωμαϊκή Περίοδος.
Σχεδιοθήκη Δομικών Έργων του ΙΜΕ

Για τη συγγραφή των λημμάτων αναζητούνται οι πλέον εξειδικευμένοι ερευνητές σε κάθε επιστημονικό τομέα. Γίνεται προσπάθεια ώστε ο συγγραφέας να είναι κάθε φορά ο πλέον αρμόδιος πάνω σ' αυτό το θέμα: ο διευθυντής των ανασκαφών της συγκεκριμένης πόλης, ο μελετητής του φιλολογικού έργου του συγκεκριμένου προσώπου, ο ερευνητής του συγκεκριμένου θέματος. Η ανταπόκριση της επιστημονικής κοινότητας στο εγχείρημα του ΙΜΕ είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική. Πολλοί Έλληνες και ξένοι ερευνητές επισκέφθηκαν τα γραφεία του Ιδρύματος, όπου και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τη μεθοδολογία και την οργάνωση του έργου. Συγκεκριμένα, η κα Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Σορβόνης, χαρακτήρισε το Ίδρυμα «ένα μικρό πανεπιστήμιο». Eκτός από τα εγκωμιαστικά σχόλια και τους επαίνους για την επιλογή του ΙΜΕ να συμβάλει στην ανάπτυξη της έρευνας στο συγκεκριμένο αντικείμενο, είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ερευνητών θεώρησαν δεδομένη τη συμμετοχή τους στην επιστημονική αυτή προσπάθεια και ανέλαβαν τη συγγραφή λημμάτων σχετικών με την ειδικότητά τους.

Η πρώτη έκδοση της Εγκυκλοπαίδειας αναμένεται να είναι διαθέσιμη στο Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο του ΙΜΕ την άνοιξη του 2003.