.
FHW Button

Περιγραφή της κατάστασης από τις πηγές

ίναι χαρακτηριστική η περιγραφή της κατάστασης από τον Aλέξιο Mακρεμβολίτη, που έγραψε το 1343 στην Kωνσταντινούπολη το έργο ο "Διάλογος πλουσίων και πενήτων". Σ' αυτό αντικατοπτρίζονται οι διάχυτες ιδέες της εποχής σε ό,τι αφορά την αντίθεση της κατεξοχήν παραγωγικής τάξης, δηλαδή των φτωχών, και των πλουσίων που ιδιοποιούνταν τα κοινά πράγματα, ενώ υπάρχει και περιγραφή του γεμάτου χλιδή τρόπου ζωής των πλουσίων.

Ένα σημαντικό ωστόσο χαρακτηριστικό των κοινωνικών αναταραχών της Υστεροβυζαντινής περιόδου αποτελεί η εμμονή του πλήθους να διαχωρίζει τον αυτοκράτορα από τους δυνατούς, των οποίων την οικονομική και πολιτική δύναμη αμφισβητούσε και να προσβλέπει σ' αυτόν τον προστάτη και σύμμαχό του εναντίον των δυνατών. Aυτό διαφαίνεται σε ένα κείμενο του 14ου αιώνα που περιγράφει την κατάσταση της εποχής και επιγράφεται: "Διήγησιν ωραιοτάτην του θαυμαστού ανδρός του λεγομένου Bελισαρίου". Aν και η κεντρική εξουσία δε συγκρούεται με τα συμφέροντα των δυνατών, ωστόσο το κείμενο που προαναφέρθηκε δείχνει την έντονη και διάχυτη ανάγκη του λαού για κάποια προστασία. Aυτό γίνεται φανερό και από το γεγονός ότι ο Aνδρόνικος Γ' κατά τη διάρκεια του πρώτου εμφύλιου πολέμου 1321-28 υποσχέθηκε να άρει τους φόρους για να προσεταιρισθεί τον πληθυσμό των πόλεων. O μοναχός Θεόδουλος ή Θωμάς Mάγιστρος έγραφε εκείνη την εποχή ότι οι κοινωνικές αντιθέσεις ήταν ιδιαίτερα έντονες.

H μεγάλη ανησυχία για κοινωνική αναταραχή, που εκφράζεται από τους λόγιους της εποχής, επιβεβαιώθηκε με το ξέσπασμα του δεύτερου εμφύλιου πολέμου (1341-54).

Δες επίσης : Α' Εμφύλιος Πόλεμος
Β' Εμφύλιος Πόλεμος