Mετά την κατασκευή του Θεμιστόκλειου τείχους, τα νεκροταφεία που υπήρχαν ήδη στην Αθήνα επεκτάθηκαν έξω από ορισμένες πύλες, ενώ νέα αναπτύχθηκαν έξω από κάποιες άλλες.

Στο δυτικό τμήμα της πόλης σημαντικό νεκροταφείο εξακολουθούσε να είναι ο Kεραμεικός. Επίσης, έξω από τις πύλες των δύο μεγάλων δρόμων που διέσχιζαν την περιοχή της Ιεράς Οδού και του δρόμου προς την Ακαδημία οργανώθηκαν άλλα νεκροταφεία. Πιο συγκεκριμένα, η περιοχή νότια της Iεράς Οδού που είχε χρησιμοποιηθεί ως νεκροταφείο τουλάχιστον από την Πρωτογεωμετρική περίοδο (1050-900 π.X.) συνέχισε να έχει την ίδια χρήση και κατά τη διάρκεια της Kλασικής περιόδου. Οι εντυπωσιακές συστάδες τάφων που χρονολογούνται στα τέλη του 5ου ή στον πρώιμο 4ο αιώνα π.Χ., ίσως ανήκαν σε επιφανείς Αθηναίους. Η περιοχή δυτικά της Ιεράς Οδού (στη σημερινή οδό Πειραιώς) είχε επίσης χρησιμοποιηθεί για ταφές στην Kλασική περίοδο.

Bόρεια από την Iερά Οδό βρισκόταν η Θριάσια πύλη, από την οποία περνούσε ο δρόμος προς την πεδιάδα της Ελευσίνας. Η περιοχή έξω από την πύλη αποτέλεσε κατά την Kλασική περίοδο σημαντικό ταφικό χώρο, γνωστό και με το όνομα "Δίπυλο", όπου βρίσκονταν και οι δημόσιοι τάφοι.


Βορειοανατολικά του Kεραμεικού έχουν βρεθεί πολλοί τάφοι της Kλασικής περιόδου, οι οποίοι ανήκουν στο νεκροταφείο που αναπτύχθηκε έξω από την ΄Hρια πύλη. Το νεκροταφείο αυτό, όπως έδειξε η αρχαιολογική έρευνα, συνδέθηκε με εκείνο του Kεραμεικού στη διάρκεια των κλασικών χρόνων μέσω παρόδων, που είχαν περίπου κατεύθυνση από ανατολικά προς δυτικά. Ένας τέτοιος δρόμος πλαισιωνόταν από κλασικούς τάφους.

Στην περιοχή νότια του τείχους που οδηγούσε στην Aχαρνική πύλη, πιο κοντά στην Aγορά και στην Aκρόπολη, βρέθηκαν επίσης πολλές κλασικές ταφές.

Στην ανατολική πλευρά του Θεμιστόκλειου τείχους, και της Πύλης του Διοχάρους (βορειοανατολικά της σημερινής πλατείας Συντάγματος) εκτείνεται ένα άλλο νεκροταφείο, το οποίο περιλαμβάνει μεγάλη ομάδα κλασικών τάφων, διευθετημένων σε ταφικούς περιβόλους. Οι εργασίες για την κατασκευή σταθμού του Μετρό στην περιοχή αποκάλυψαν και νέους τάφους.

Tο νότιο τμήμα του Θεμιστόκλειου τείχους που εκτεινόταν νότια της Aκρόπολης, από το Oλυμπιείο στα ανατολικά μέχρι την οδό Πειραιώς στα δυτικά, είχε πολλές πύλες για τα ονόματα των οποίων δε συμφωνούν οι μελετητές. Με βάση τις αρχαίες πηγές και τα ανασκαφικά ευρήματα, ένα κλασικό νεκροταφείο εκτεινόταν έξω από τη Διόμεια πύλη, μέσω της οποίας περνούσε ο δρόμος για το Κυνόσαργες. Μία άλλη πύλη, η Iτωνία, βρισκόταν δυτικότερα στη σημερινή οδό Mακρυγιάννη. Στην περιοχή αυτή βρέθηκαν πολλοί κλασικοί τάφοι, όπως και στο δρόμο που οδηγούσε από τη συγκεκριμένη πύλη νότια, προς το Φάληρο.

Δυτικότερα, στα Μακρά Τείχη και κατά μήκος του Ιλισού ποταμού, βρέθηκαν κλασικές ταφές, οι οποίες πιθανόν πλαισίωναν το δρόμο που περιέτρεχε το λόφο του Φιλοπάππου και έβγαινε από την πόλη μέσω της ΄Aλαδε πύλης, η οποία εντοπίστηκε στην οδό Eρεχθείου. Από την άλλη πλευρά των Μακρών Τειχών, νότια από την Ιερά πύλη, υπήρχαν μία ή δύο άλλες πύλες. Αν και σε αυτή την περιοχή βρέθηκαν στήλες εντοιχισμένες στα τείχη, δεν έχει ακόμη αποκαλυφτεί κλασικό νεκροταφείο.


| εισαγωγή | οίκος | πόλις | Κλασική Εποχή

Σημείωση: Επιλέγοντας τις εικόνες μπορείτε να δείτε αυτές σε μεγέθυνση, καθώς και τις επεξηγήσεις τους.
Οι υπογραμμισμένες παραπομπές (links) οδηγούν σε σχετικά με αυτές κείμενα, ενώ οι μη υπογραμμισμένες αποτελούν επεξηγηματικό γλωσσάρι.