Ο Εύπολις γεννήθηκε το 446 π.Χ. και ήταν σχεδόν συνομήλικος με τον Αριστοφάνη. Πέθανε νέος, αμέσως μετά τη νίκη του με το έργο Δήμοι, το 412. Για πρώτη φορά ανέβασε έργο το 429 και στα δεκαεπτά χρόνια που ακολούθησαν λέγεται ότι έγραψε 14 κωμωδίες, από τις οποίες 4 πήραν το πρώτο βραβείο στα Διονύσια και 3 στα Λήναια.

Ο Εύπολις ήταν πολιτικός αγωνιστής. Ήδη από τα πρώτα έργα του διαφαίνεται η κριτική του διάθεση, κυρίως απέναντι στον Περικλή. Στους Ταξίαρχους ανεβάζει στη σκηνή το δοκιμασμένο πολεμιστή Φορμίωνα, που ήθελε να μετατρέψει σε πολεμιστή το μαλθακό Διόνυσο, στο πρόσωπο του οποίου εύκολα αναγνωρίζεται ο Περικλής. Το έργο του Χρυσούν Γένος, που παρουσιάστηκε το 424, την ίδια χρονιά που ο Αριστοφάνης ανεβάζει τους Iππής, είναι ένας πικρός χλευασμός για την κρίση την εποχή που κυβερνούσε ο Κλέων. Στους Kόλακες (421) φωτογραφίζει το σπίτι του πλούσιου Καλλία, γνωστού οικοδεσπότη συμποσίων, στον οποίο αναφέρονται τόσο ο Πλάτων όσο και ο Ξενοφών. Ο Εύπολις περιγράφει τους συνδαιτημόνες σαν ένα σμάρι παρασίτων, που σπρώχνονται στο πλούσιο τραπέζι. Μεταξύ αυτών είναι ο Πρωταγόρας, ο γνωστός σοφιστής, και ο Αλκιβιάδης που εμφανίζεται ως γυναικοκατακτητής. Το έργο ασκεί κριτική στη διαγωγή ορισμένων ατόμων που συγκεντρώθηκαν κάτω από τη σημαία της σοφιστικής κίνησης, εναντίον της οποίας δεν εκφράστηκε ποτέ, από όσο γνωρίζουμε, ο Εύπολις. Το ήθος που επικρατεί σε αυτούς τους κύκλους γίνεται θέμα και άλλων κωμωδιών. Το τελευταίο έργο, τους Δήμους, παρουσίασε το 412, μετά τη σικελική καταστροφή. Η Αθήνα περνούσε μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις της, οι αρχές και οι θεσμοί είχαν παραλύσει και το μόνο που έμενε ήταν το ένδοξο παρελθόν. Ο Εύπολις αποφάσισε να φέρει από τον Άδη με αρχηγό το Μυρωνίδη τους πιο καλούς και άξιους ηγέτες, για να δείξουν το σωστό δρόμο. Η τελική επιτροπή απαρτίζεται από το Σόλωνα, το Μιλτιάδη, τον Αριστείδη και τον Περικλή. Οι απεσταλμένοι του Κάτω Κόσμου αντιμετωπίζουν τους εκπροσώπους της νέας εποχής με την πειθώ, την επίκριση και την τιμωρία.


| εισαγωγή | τέχνες | γράμματα | εκπαίδευση | θρησκεία | Κλασική Εποχή

Σημείωση: Οι υπογραμμισμένες παραπομπές (links) οδηγούν σε σχετικά με αυτές κείμενα, ενώ οι μη υπογραμμισμένες αποτελούν επεξηγηματικό γλωσσάρι.