English  
 
     
 

Σεραπείο

Το Σεραπείο χτίστηκε τον 3ο αι. μ.Χ. ανάμεσα στην παρακείμενη στη Νότια Αγορά Μεγάλη Αποθήκη και στις Θέρμες της Φαυστίνας και αποτελούσε το χώρο λατρείας του θεού Σεράπιδος. O Zευς Σέραπις καθιερώθηκε ως θεότητα από τον Πτολεμαίο Α΄ (304-285 π.Χ.). Η λατρεία του συνδέθηκε από τα χρόνια της διακυβέρνησης του Σεπτιμίου Σεβήρου (193-211) και των διαδόχων του με τη λατρεία του θεού Ήλιου και ήταν ευρύτατα διαδεδομένη σε ολόκληρη τη ρωμαϊκή επικράτεια μέχρι και τους Πρώτους Χριστιανικούς χρόνους.

Το Σεραπείο της Μιλήτου οικοδομήθηκε με κατεύθυνση από βορρά προς νότο. Η είσοδός του βρισκόταν στα νότια, στην ίδια οικοδομική γραμμή με τη νότια πλευρά της Μεγάλης Αποθήκης και του βόρειου τμήματος της δυτικής πτέρυγας της Νότιας Αγοράς. Αυτή η χωροθέτηση του ναού επιβεβαιώνει τις μαρτυρίες του Βιτρουβίου, που θέλουν τους ναούς της Ίσιδος και του Σεράπιδος σε άμεση γειτνίαση με την Αγορά.

Η κάτοψη του ναού (διαστάσεων 22,5 × 12,5 μ.) θυμίζει τον τύπο της βασιλικής, αφού εσωτερικά χωριζόταν σε τρία κλίτη μέσω δύο ιωνικών κιονοστοιχιών. Στο βόρειο πέρας του κεντρικού κλίτους,απέναντι από την είσοδο, υπήρχε βάθρο, χτισμένο σε τριβαθμιδωτή κρηπίδα, που πιθανόν αποτελούσε τη βάση του λατρευτικού αγάλματος. Την είσοδο του ναού κόσμησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Αυρηλιανού (270-275) ένα μνημειώδες μαρμάρινο πρόπυλο, το οποίο ήταν ανάθημα του Mιλησίου Julius Aurelius Menekles.

Το πρόπυλο υψώθηκε πάνω σε κρηπίδα με πέντε αναβαθμούς. Tέσσερις μονολιθικοί κίονες με σύνθετα κιονόκρανα έφεραν πλούσια διακοσμημένο θριγκό. Στο τύμπανο του αετώματος απεικονιζόταν η μορφή του Σεράπιδος Hλίου. Tα 18 φατνώματα της οροφής του προπύλου τα κοσμούσαν ανάγλυφα με μορφές του Απόλλωνα με τις Μούσες –στον τύπο του αρχαϊκού λατρευτικού αγάλματος του θεού στα Δίδυμα– της Άρτεμης, του Eρμή, του Ποσειδώνα και άλλων θεών, που όμως δε σώζονται στο σύνολό τους. Tο εικονογραφικό πρόγραμμα του προπύλου εκφράζει τη λατρεία του Σεράπιδος ως πανθέου, δηλαδή ως θεού που εκπροσωπεί την ισχύ όλων των θεών.

 
 
 

ΕΙΚΟΝΕΣ

κατάλογος εικόνων

 

VIDEO

Ψηφιακή περιήγηση στην Αρχαία Μίλητο και λήψεις από το ντοκιμαντέρ και τις τρισδιάστατες ψηφιακές αναπαραστάσεις

κατάλογος

 

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

Αρχιτεκτονικοί τύποι - Κάτοψεις - Σχεδιαστικές αναπαραστάσεις

κατάλογος

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΠΗΓΕΣ